Tiedote pohjautuu Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sivustoon sekä Vantaan kaupungin ohjeistukseen englanniksi, venäjäksi, somaliksi ja arabiaksi.
28.8.2020
Päätäi eli Pediculus humanus capitis on ihmisen loinen. Päätäi käyttää ravinnokseen verta, jota se imee päänahasta.
Päätäi lisääntyy munimalla. Munat tarttuvat hiusten tyveen ja kuoriutuvat keskimäärin viikon kuluttua. Täit kehittyvät aikuiseksi 2 viikossa ja elävät noin kuukauden.
Päätäi on 2–4 millimetriä pitkä ja sen munat vaaleita, noin yhden millimetrin pituisia.
Päätäit tarttuvat suorassa kosketuksessa ihmisestä toiseen sekä kampojen, harjojen ja päähineiden välityksellä.
Tartuntojen ehkäisemiseksi tulee välttää toisen henkilön kamman, harjan tai päähineen käyttöä. Lisäksi on hyvä välttää suoraa hiuskosketusta.
Täin puremat kutisevat päänahassa. Raapimisalue voi tulehtua.
Yleensä pään kutina herättää epäilyn tartunnasta.
Päätäitä etsitään kampaamalla hiuksia apteekista ostettavalla täikammalla. Täit löytyvät useimmiten niskasta ja korvien takaa.
Myös täin munien näkeminen hiuksissa alle 6 millimetrin etäisyydellä päänahasta riittää todisteeksi tuoreesta tartunnasta.
Munia irrotetaan päänahasta täikammalla.
Hiusten ja päänahan pesuun on olemassa apteekista saatavia itsehoitotuotteita.
Käsittelyn onnistuminen tarkistetaan täikamman kanssa, ja tarvittaessa käsittely uusitaan. Itsehoitotuotteiden lisäksi käytetään joskus tablettimuotoista reseptilääkettä.
Täit kuolevat ihmisisännän ulkopuolella 1–2 vuorokaudessa. Hiusten kanssa kosketuksissa ollut materiaali, esimerkiksi päähineet, kammat, harjat, pannat, hiusten kuivaukseen käytetyt pyyhkeet, puhdistetaan tai ne poistetaan käytöstä kahden vuorokauden ajaksi.
Ylenmääräiseen siivoamiseen ei ole tarvetta.
Pieniä päätäiepidemioita esiintyy Suomessa muun muassa kouluissa ja päiväkodeissa. Tapausten määrästä ei kuitenkaan ole tilastotietoa.