Perusopetuksen rehtorien esitys Kemin tulevaksi kouluverkoksi

21.10.2020

Allekirjoittaneet Kemin perusopetuksen rehtorit ovat tutustuneet kouluverkkotyöryhmän tekemiin  ehdotuksiin ja keskustelleet perusteellisesti Kemin kouluverkkotulevaisuudesta. Tämän pohjalta  rehtorit esittävät seuraavaa: 

1. Perusopetuksen rehtorit esittävät Kemin kouluverkkototeutuksen lykkäämistä. 

Nykyisellä kouluverkolla voidaan rauhassa jatkaa ainakin viisi vuotta. Vasta sitten oppilasmäärä  alkaa pienentyä suhteessa tilatarpeisiin (esim. Karihaaran remontti ja siitä aiheutuva  evakkotilatarve). Nykyisten suunnitelmien aikataulu on turhan kiirehtivä. Oppilaiden siirtely ja  parakkiopetus seuraavan viiden vuoden aikana ei ole järkevää pedagogisesti ja inhimillisesti.  Lapsilla on vain yksi lapsuus. 

Suunnitelma tulisi laatia niin, että sen toteutus alkaisi n. 2026 Karihaaran koulun remontilla.  Vuosina 2021-2025 tapahtuisi remontin kokonaisvaltainen suunnittelu. 

2. Pähkinänkuoressa rehtorien esitys kouluverkkoratkaisuksi tiivistyy seuraaviin seikkoihin: 

• Rehtorit esittävät kahta yläkoulua vuodesta 2028 eteenpäin yhtenäiskoulumallilla. Nämä  1-9 koulut koulut olisivat Karihaara (kaksisarjainen alakoulu ja kolmisarjainen yläkoulu) ja  Syväkangas (yksisarjainen alakoulu ja viisi-nelisarjainen yläkoulu). 

• Alakouluja (luokat 1-6) olisivat Sauvosaari, Kivikko ja Hepola. Koivuharju sulautuu  remontoituun Karihaaraan. 

• Tämä malli on perheiden ja pedagogiikan, myös pedagogiikan laadun kannalta paras,  mahdollisimman tasapuolinen kaikille alueille ja pitää kaikki Kemin alueet perheille  varteenotettavana asuinpaikkana. Koulu on erittäin tärkeä lähiperuspalvelu. Pienille  oppilaille olisi tarjolla koko Kemissä lähikoulu ja yläkoululaisillekin sopivan kotoisen  kokoinen yläkoulu, jossa kukaan ei katoa massaan. 

• Rehtoreiden suunnitelmassa kiinteistöjen määrää ei kasvateta. 

• Kuljetuksia tarvitaan rehtoreiden mallissa mahdollisimman vähän. • Pienryhmät (esimerkiksi pidennetyn oppivelvollisuuden luokat) mahtuvat eri kouluille. • Rehtoreiden esitys luo vakautta tuleviin vuosiin ja vain tarpeelliset muutokset tehdään  

todella hyvin suunniteltuna. Vakautta se tuo myös henkilöstön sitoutumiseen ja  rekrytointeihin. 

• Jokaisessa koulussa toimisi myös esikoulu, joka mahdollistaisi 0-2 luokkien  alkuluokkatoiminnan. 

3. Karihaaran peruskorjaus yhtenäiskouluksi ajoittuu rehtorien esityksessä vuosiksi  2026-2028. Karihaaran väistötilaksi rehtorit esittävät alakoululle parakkeja Karihaaran koulun  eteläpään tontinpuoliskolle, jolloin ei tarvita koulukuljetuksia pienille oppilaille. Yläkoululaiset  mahtuvat Hepolaan ja lukiolle remontin ajaksi evakkoon. Lukiolle ohjataan Karihaaran  remonttivuotena yläkoulun oppilaita, joilla ei ole valinnaisena kotitalous tai tekninen työ. Näin ei  tarvitse edes väliaikaisia erikoisluokkia. 

Karihaaran remontin jälkeen, Hepolaan jäisi yksisarjainen alakoulu, esikoulu, päiväkoti ja liikuntasali ja nuorisotila, Syväkankaalle jäisi yksisarjainen alakoulu ja viisi-nelisarjainen yläkoulu.  Remontoidussa Karihaarassa jatkaisi kaksisarjainen alakoulu ja kolmisarjainen yläkoulu.  Koivuharju sulautuisi Karihaaraan remontin jälkeen. Sauvosaari olisi yksisarjainen alakoulu.  Hepolan remontointi alakoulu- ja varhaiskasvatuskäyttöön toteutettaisiin heti Karihaaran koulun  remontin perään. Kivikon kaksisarjainen koulu tarvitsee peruskorjausremontin 30-luvulla, tai  vaihtoehtona on myös se, että oppilaat voidaan siirtää Karihaaraan, jos oppilasmäärä on tuolloin  laskenut entisestään.

4. Esiteltyihin kouluverkkoesityksiin rehtorit eivät ota tarkemmin kantaa. Sen verran  kuitenkin, että isoksi yläkouluksi suunnitelmissa kaavailtu AMK:n rakennus voi olla kiinteistöriski,  myös taloudellisesti. Rehtoreiden esitys on, että AMK:n rakennuksia ei oteta perusopetuksen  käyttöön. Kaupunginarkkitehdinkin suunnitelmissa (varsinkin versiossa kaksi) Kemin kaupungin  koulukiinteistöt ovat käyttökuntoisia ilman peruskorjauksia 5-8 vuotta. Tämä tukee rehtorien  esityksen toimivuutta. Valistunut ja kokemukseen perustuva käsityksemme rehtoreina on,  että yksi iso yläkoulu on pedagogisesti ja kasvatuspsykologisesti tarkasteltuna heikko  vaihtoehto. Tätä mieltä on myös koulujen henkilöstö, jonka mielipiteen kartoitimme kyselyllä.  

5. Seuraavassa taulukossa on vielä esitetty peruskoulujen ryhmien jakautuminen eri  kouluille seuraavien seitsemäntoista vuoden ajalle. Taulukosta käy ilmi, että rehtorien  suunnitelma myös toimii käytännössä, eikä ylimääräistä tilaa ole oikeastaan missään vaiheessa,  koska kaikki koulut ovat jo nyt joka luokkaa myöten täynnä. Pienryhmät on huomioitu laskemissa.  Rehtorien laskelmien lisäksi alapalkissa kouluverkkotyöryhmän laskemat luokkaryhmämäärät.  

Linkki alkuperäiseen esitykseen, josta näkyvät laskelmat luokkaryhmät kouluittain vuosina 2021 - 2038-2039. 


Kemissä 21.10.2020 

Yhteistyössä ja yhteistyöterveisin 

Hepola koulun rehtori Piia Hulkkonen 

Kivikon koulun vs. rehtori Janne Mäkelä 

Syväkankaan koulun rehtori Susanne Nyman 

Karihaaran koulun rehtori Jukka Vaaramaa 

Sauvosaaren koulun rehtori Heli Veijola 

Jakelu: kaupunginjohtaja, sivistystoimenjohtaja, kaupunginvaltuusto, kouluverkkotyöryhmä