KiVa-koulu ja Hyvis-oppitunnit

Perusopetuslain 29 §:n mukaan jokaisella oppilaalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Opiskeluympäristön turvallisuus pitää sisällään sekä fyysisen, psyykkisen että sosiaalisen turvallisuuden. Jokaisen koulussa opiskelevan on saatava tehdä työnsä rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä. Erilaisuuden hyväksyminen, toisten mielipiteiden ja arvojen kunnioittaminen on tärkeää.

Turvallisessa kouluympäristössä kiusaamista ei hyväksytä missään muodossa. Kiusaamisen tunnistamisessa on tärkeää, että sekä koulun henkilökunta, huoltajat että oppilaat tietävät, mikä on koulukiusaamista ja mikä ei. 

Kiusaaminen on sitä,

Koulumme on mukana Turun yliopistossa kehitetyssä kiusaamisen vastaisessa KiVa- toimenpideohjelmassa, jonka tavoitteita ovat kiusaamisen ehkäiseminen, tehokas puuttuminen kiusaamistilanteisiin ja jatkuva seuranta. Koulussamme keskeistä on kiusaamista ennaltaehkäisevä työ, johon kuuluva KiVa-opetusmateriaali käsitellään aina 1. ja 4. luokilla ja muulloin tarvittaessa. KiVa-tuntien lisäksi koulussamme pidetään säännöllisesti Hyvis-oppitunteja, joilla pyritään edistämään terveyttä ja hyvinvointia sekä ehkäisemään kiusaamista. Lisäksi toukokuulle on suunnitteilla koko koulun hyvän mielen tapahtuma, Hyvis-kisat.

Koulussamme jokaisella aikuisella on velvollisuus puuttua kiusaamiseen kuultuaan tai havaittuaan sitä. 

Lisäksi koulussa toimii henkilökuntaan kuuluvien aikuisten muodostama KiVa-tiimi, joka selvittää kiusaamistapauksia yhteistyössä luokanopettajan kanssa. Koulussamme tapausten selvittämiseen osallistuu tiimistä aina yksi työpari. Lukuvuonna 2020-2021 KiVa-koulutiimin jäsenet ovat: Kai Koskinen, Auli Laitila, Mari Nevala, Joni Paaso, Hanna Pietikäinen, Hanna Vierelä, Anneli Ylikärppä ja Senja Ylinen. Tiimin kanssa tiivistä yhteistyötä tekee rehtori Ellen Nissinen. 

Jos huoltajat epäilevät omaa lastaan kiusattavan tai heillä on syytä uskoa oman lapsen kiusaavan toisia, tulee heidän ottaa yhteyttä ensisijaisesti luokanopettajaan. Tavoitteena on, että kiusaaminen saadaan loppumaan mahdollisimman nopeasti luokanopettajan avulla. Mikäli kokemus kiusaamisesta jatkuu luokanopettajan väliintulosta huolimatta, asia ohjataan seuraavaksi KiVa-tiimille.